Oslavy 75. výročia víťazstva v bitke pri Stalingrade
( informácia bude ešte rozšírená )

Rusko 2. februára 2018 oslávilo 75. výročie víťazstva armády Sovietskeho zväzu v bitke pri Stalingrade. Päťmesačná bitka o mesto sa skončila 2. februára 1943 víťazstvom vojsk Červenej armády, ktoré v nej zničili hlavné sily nemeckej 4. tankovej a 6. armády, 3. a 4. rumunskej aj 8. talianskej armády. Veliteľ 6. armády poľný maršal Paulus bol po kapitulácii zajatý tiež. Pred oslavou Dňa vojenskej slávy Ruska a porážky nemeckých vojsk pri Stalingrade, dnes už Volgograde konala slávnostná vojenská prehliadka :



videozáznam s komentárom v ruštine je umiestnený na : YouTube

Po ešte úspešných operáciach v roku 1942 nariadil Hitler smernicou č. 45 dobyť Stalingrad a súčasne postupovať na Leningrad aj Kaukaz. Nemecká 6. armáda a 4. tanková armáda začala 2. septembra obliehať Stalingrad. Koncom septembra bola už väčšia časť mesta dobytá, stále však v ňom zúrili prudké pouličné boje s Červenou armádou. Intenzívnou paľbou a rýchlymi tankovými útokmi sa začal 19. novembra sovietsky protiútok. Červená armáda 22. novembra kruh okolo mesta uzavrela. Viac ako 270 000 mužov nemeckých, rumunských, talianskych armád bolo obkľúčených.

obr.13273c obr.13273

Časť zajatých nemeckých vojakov a vlajka ZZSR v časti mesta

Hitler vydal rozkaz, aby sa obkľúčené nemecké vojská opevnili a bojovali do posledného muža. Na pomoc im vyšiel generál poľný maršal von Manstein so skupinou armád Don, ale veliteľ obkľúčenej 6. armády generál Paulus mu v zmysle uvedeného Hitlerovmu rozkazu nevyšiel v ústrety. Keď pochopil bezvýslednosť situácie, rozhodol sa 2. februára 1943 kapitulovať. Hitler očakával, že Paulus zahynie v boji alebo spácha samovraždu, povýšil ho na poľného maršala. Veliteľ 6. armády sa tak stal jediným nemeckým poľným maršalom, zajatým v boji. Vojská Nemecka a ich satelitov prišli pri Stalingrade o vyše 800 000 osôb, vrátane 2500 dôstojníkov a 24 generálov.

Jedna z externých informácií o bitke pri Stalingrade je aj tu :  otvoriť >>>

Stalingradská bitka sa stala prelomovou etapou vo Veľkej vlasteneckej vojne a významne prispela k obratu 2. druhej svetovej vojny, ktorým sa stal vojnový rok 1943 aj na ďalších bojiskách 2. druhej svetovej vojny. Velenie Červenej armády po bitke pri Stalingrade strategickú iniciatívu, ktorú si udržalo do konca 2. svetovej vojny v Európe, zakončenej dobytím Berlína a podpisom kapitulácie nacistického Nemecka v noci z 8. na 9. mája 1945. Viac informácií je tu :  viac >>>

( administrátor )


<<<  späť
Vložené 8. 2. 2018